* **RUN-RATE CALCULATIONS -- **2016.*

**Bolton Cricket**

** Est. 1930.**

**Sponsored By----- ****Bolton Lock Company Ltd.**

** ------------------------**------------------------

Examples of RUN RATE CALCULATIONS.

__The following calculations apply to the Bolton League From 2016. __

**In First Team matches a match will consist of a maximum**** 100 overs. Both innings to be of 50
overs, or half the overs available in the case of a late start. In second team
cricket matches shall be limited to a maximum of 90 overs. Both innings to be a of 45 overs, or
a minimum or 25 overs. (ii) If play cannot be started at the scheduled time the
number of overs per side will be reduced by one for every full seven minutes of
playing time lost. Once the first innings has started, it will be played to a
conclusion of the agreed overs. **

**Run rate calculations only commence from the start of the second
innings.**

**a).
What is the target score for SIDE B?**

* Calculation:-
Run rate x overs lost x 60 % = 4 x 10 x 0.6 = 24 runs*.

** New target is SIDE A = 200 - 24 runs. = NEW TARGET = 176 runs.**

**b). Only one bowler can bowl more than 15 over’s ?**

** i). At
the start of the innings 3/10 of 50
= 15.**

** ii). After
the rain interruption. Over’s lost is 10 game is now a 40 over’s match so
3/10 of 40 = 12. **

**Therefore -- only one bowler can bowl more than12.**

**c). How long
have they got to bowl their over’s.?**

**3Hours and 5 mins. – 35 mins. = 150 minutes.**

** ==========================================**

** 2). SECOND TEAM GAME SIDE A makes 225 in a 45 over game.**

**Overs lost = 42 mins. ÷ 3.5 = 12 overs. Calculation is run rate x overs lost 5 x 12 = 60 runs.**

**New target = 225 - 60 = 165 runs. b). HOW MANY OVERS ARE LEFT TO PLAY?**

** Overs gone 20 + (OVERS LOST 12) = 32 overs“played”, 45 – 32 = 13 overs
left to play.**

**c). How many over’s can each bowler bowl ?.**

** i). At the start of the innings 4/15 of 45 =
12.**

**II) After the interruption? 12 over’s lost so
match is now 33 over’s.**

**Therefore — 4/15 of 33 is
8.8 = 9. No one can bowl more than 9.**

**d). How long has the team got
to bowl the remaining over’s?.**

**2 Hours 48 mins. – minus 42
mins. = 2Hours and 6 mins.**

==========================================

**a). WHAT IS THE NEW TARGET? Answer Run rate 180 ÷ 45 = 4 runs/over.**

**Overs lost in first innings 14 mins. ÷ 3.5
mins/over = 4 overs lost.**

__Calculation is over rate x
overs lost x 60%.__

**4 x 4 x 0.6 = 9.6 runs. SIDE B to win need 180 - 9.6 = 170.4 =
171 to win. **

**b). After
a further 10 overs have been bowled you come off
again for 10 minutes.**

**WHAT IS THE NEW TARGET? **

**Time lost 10 mins ÷ 3.5 = 2.857 round up
to 3 overs. Run rate 180 ÷ 45 = 4 runs / over.**

**Runs LOST 4 runs/over
x 3 overs x 0.6 = 7.2 runs, NEW TARGET is 171 - 7 = 163.8 rounded to 164 **

**c). How many overs are left to
play? Overs left to play = 20.**

** d). Only one bowler can bowl more than14 over’s. **

** 1) At the start --- 3/10 of 45 = 13.5 = 14 over’s. ii). After the interruption – 4 over’s lost - Match
is now 41 over’s. Therefore – 3/10 of
41 = 12.3 only one can bowl more than 13.**

**e). After
a further 10 over’s have been bowled you come off again for 10 mins. **

** 3 overs lost so match is now 38 over’s. 3/10
of 38 is 11.4 = 12. Only one bowler
can bowl more than 12 over’s.**

**f). How long has the team to complete their
innings?.**

**Time allowed for this match is 168
mins (45 x 3.5 + 10).**

**Time lost is 24 mins. Therefore 168 –
24 mins. = 144 minutes.**

**==========================================**

** 4). In
a 25 over match SIDE A makes
150 runs.**

** After 6
overs in the second innings it rains and you leave the field for 14 min. **

__ a) What is the new target?__ Run Rate = 150 ÷ 25 = 6 runs / over. __Total to win 151 RUNS. __

** Because it is a 25 over game
there is NO
REDUCTION in the target score. **

**(If SIDE B score 150 then it’s a tie). b) HOW MANY OVERS ARE LEFT TO
PLAY? **

**Total Overs lost 14 ÷ 3.5 = 4 OVERS. Overs to play 25 – 6 – 4 = 15 OVERS.**

**After
6 overs in the second innings it rains and you
leave the field for 14 minutes. **

**C).
In a first team match how many over’s can one bowler bowl?.**

**3/10
of 25 = 7.5 = 8.**

**If
this was a second team game what is the maximum number of over’s a bowler can
bowl?.**

**4/15
of 25 = 6.6 = 7.**

** **** ****==========================================**

** 5). In
a 50 over game SIDE A makes
200 runs off 40 overs, **

**Then it rains for one hour and 4 minutes. Total
(64 minutes)**

**Tea is taken during this time.
SIDE A continues its innings and finish with 250 runs.**

**WHAT IS THE TARGET SCORE FOR SIDE B?
**

__ANSWER.__ Run rate 250 ÷ 50 = 5 runs/over.

**Overs lost, 64 minutes (less tea)- 15 mins (
remember tea is 25 mins -10 mins inns change over).**

**= 49 minutes ÷ 3.5 = 14 overs. 5 runs /over x 14
overs x 0.6 = 42 runs.**

** NEW TARGET IS 250 - 42 = 208 RUNS
OFF 36 OVERS.**

** 6). SIDE A scores 207 runs off 50 overs.**

** It then rains as you walk onto the field to
start the second innings and you are off for 63 minutes. **

__ ____What is the new target for SIDE B?__

__ANSWER____. __ 63 minutes lost is 63 ÷ 3.5 mins/over = 18 overs.

**You still have to calculate at 60%. Run rate is 207 ÷ 50 = 4.14 runs / over.**

** Runs lost 18 overs x 4.14 runs/over x
0.6 = 44.712 runs.**

**207- 44.712 = 162.288
(round up) 163 to win off 32 overs.**

** ****==========================================**

** 7). A
match is reduced to 25 overs a side. **

** SIDE A bats first and scores 180
runs.**

** It rains just as you are about to start the
second innings and you are off for 14 minutes.
**

**a) What is the new target? The TARGET
remains at the 25 over score 181 runs.
**

**b) How many overs are to be
bowled? 4 overs
lost so TARGET is 181 off 21 overs.**

**c) WHAT IS THE OUTCOME OF THE
MATCH?**

* If it
rains again reducing the overs still further, the target cannot be changed but
the batting captain can opt not to continue,* which will mean

** ****==========================================**

* ***8****)****.**** **** ** ** **** **__No pla____y has taken place and tea is taken early.__

** At 4.15pm it is
agreed the game can start and finally gets underway at 4.25pm.**

**How many overs can be played?
**

__ IF
TEA IS TAKEN EARLY WHAT IS THE LATEST POSSIBLE TIME A 25 OVER GAME CAN START ?__

__ANSWER__** === They can play 27 overs each 25 over game
+ 2 overs (due to tea being taken early).**

** Latest time to start is 4.32 pm.**

** ****==========================================**

** 9). In a game reduced to 30 overs /side SIDE A makes 180 runs.**

** It rains just as you come off for tea.
**

**Play is not possible for 35 minutes after the tea interval was due to finish.**

**
Can play start?**

** a) If so, what is the target
for SIDE B? Run
rate is 180 runs ÷ 30 overs = 6 runs / over.**

**Overs lost is 35 mins ÷ 3.5 mins/over = 10
overs. 30 overs – 10 overs = 20 overs left. **

5 overs x 6 runs / over x 0.6 = 18 runs lost. Target is TOTAL 180 runs - 18 runs lost = 162.

b) The fielding side captain thinks he can bowl the other side out.

WHAT IS THE RESULT IF HE CAN’T?

__ANSWE____R.__

**IF THE BOWLING CAPTAIN THINKS HE
CAN BOWL THE
SIDE OUT HE CAN OPT TO PLAY.**

** IF HE DOESN’T
BOWL THE SIDE OUT, AND THE BATTING SIDE DON’T GET THE RUNS. **

__THEN THE GAME IS ABANDONED.__

**============================****============================**

__New Rules____ First Team Games.__

** EXAMPLE 1**

**Only ONE BOWLER is to bowl more than 15 overs
in a 50 over game.**** **

**This represents 3/10 of the match.**

**THEREFORE IF THE GAME IS REDUCED to 40 overs, then 3/10 of 40 overs = 12 (40/10 x 3).**

**So only ONE BOWLER can bowl more than 12 overs.**

__EXAMPLE 2__

**Only ONE BOWLER is to bowl more than 15 overs
in a 50 over game.**

**This represents 3/10 of the match.**

**THEREFORE IF THE GAME IS REDUCED to 36 overs,
then 3/10 of 36 overs =
10.8 (36/10 x 3).**

__So
only ONE BOWLER can bowl more than 11 overs (round up every time when part over).__

**A TABLE SHOULD BE PRINTED IN HAND BOOK.**

__ Second Team Games. __

__EXAMPLE 1__

**NO BOWLER is to bowl more than 12 overs in a 45
over game.**

**This represents 4/15 of the match.**

**THEREFORE IF THE GAME IS REDUCED 40 overs,
then 4/15 of 40 overs =
10.66. (40/15 x 4).**

__NO
BOWLER can bowl more than 11 overs (Round up every time if part over).__

A TABLE SHOULD BE PRINTED IN THE HAND BOOK.

=================

** ****Bolton Cricket**

** Umpires and Scorers Association. **

================================

**©. 2010-2017- Bolton
Cricket Umpires & Scorers Association.**